Над половината българи без лятна почивка. Как да променим статистиката?

Всеки човек, зает или неработещ, се нуждае от почивка поне веднъж в годината. Лятото е най-предпочитаният сезон от мнозина, поради разнообразните дейности и дестинации, между които можем да избираме. Проблемът обаче е, че финансовите ни възможности стигат едва за базовите нужди като подслон, храна и вода, хигиена, транспорт, а за психическата и физическата отмора не остава нищо. За съжаление, такава е ситуацията за поне половината българи това лято, според проучване на „Тренд“. 54% от българските граждани не планират лятна почивка, а причините са предимно финансови.

Пред нас стои важният въпрос как да се справим с този проблем и да не сме част от мнозинството. На пръв поглед това изглежда като нерешим казус, но ако положим усилия, може да си позволим поне кратка и бюджетна почивка следващата година.

Спестяване

Всеки се пита как е възможно да спести, след като парите свършват след като покрие сметките и храната си за месеца. Възможно е, но трябва да сте постоянни.

На първо място си поставете ясна цел за какво заделяте пари. Направете проучване колко пари са нужни, за да направите мечтаната екскурзия в Турция или да посетите любимото Черноморие за седмица – така ще имате мотивация. След това се захващайте за работа с бюджета – проследете разходите си за месец и записвайте всичко. Веднъж като откриете къде отиват финансите ви, ще можете да определите кое не ви е наистина необходимо или може да бъдат редуцирано. Това е моментът да се откажете от вреден и скъп навик като цигарите или кофеина. Ако нямате желание за това или нямате такива навици, тогава помислете как да намалите разходите си за транспорт например. Ходете повече пеш и ще спестявате всеки ден по 1.60 лв. от билетче, ако живеете в столицата. Помнете, че дори ако заделяте по 1 лев всеки ден, това са 365 лв. до края на годината!

Още по-добре е, ако успеете да инвестирате парите, които спестявате – тогава ще имате възвръщаемост. Колкото по-рано през живота си започнете да спестявате и инвестирате, толкова по-спокойни ще са годините, в които имате по-нисък доход, но никога не е прекалено късно да започнем.

Продажби

Много често спестяването не е достатъчно, затова може да използвате момента да се отървете от ненужни вещи „прахосъбирачки“. Имате кафемашина, която не използвате? Стар телефон или компютър? Стари дрехи? Хората купуват всичко, ако знаете къде да го продадете. Заложна къща, групи във Facebook или уебсайтове за вещи втора употреба – проучете вариантите, попитайте познати и роднини и започвайте да разчиствате.

Ако разполагате с имоти, които не използвате и просто плащате данъци за тях – продайте ги или ги дайте под наем. Също така, ако жилището ви е в идеалния център на столицата и има 3 спални, а вие ползвате само 2 стаи – отървете се от него и се сдобийте с по-малко.

Допълнителна работа

Ако имате повече свободно време и хоби, започнете да го практикувате срещу заплащане. Това може да е почти всичко – риболов, лов, градинарство, рисуване, китара и др.

Кредит

Финансирайте почивката си още това лято чрез СИТИ КЕШ кредит – бързо, лесно и удобно за всеки човек от 18 години до пенсионна възраст със специални условия.

Бъдете различни и почивайте през лятото като следвате тези съвети.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *