3-4 кафета на ден вършат чудеса, ето от какво предпазват

Кафето е любима напитка на милиони хора по света. Мнозина от нас не могат да се събудят сутрин, ако не изпият една чаша от това кофеиново изкушение. Оказва се обаче, че кафето може да бъде и много полезно.

Специалисти от Института по научна информация за кафето представиха доклад, според който е доказано, че консумацията на 3-4 чаши кафе на ден предпазват от развитието на тежки заболявания като диабет тип-2.

Анализирани от учените са 30 изследвания, които се отнасят до кафето и метаболитните заболявания. Участие в тях са взели повече от 1 милион души. Според това изследване, всекидневната употреба на кафе в посочените количества намалява с 25 процента риска от диабет тип-2 – както при мъжете, така и при жените. Посочва се, че положителен ефект оказва дори и безкофеиновото кафе.

Учените посочват, че кафето има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Също така, то влияе на чревната микрофлора и спомага за изгарянето на мазнини. В кафето има множество полезни за здравето вещества, като в това число добавяме и самия кофеин. Полезни са още кофеиновата киселина, тригонелинът и дитерпените, които има доказано противовъзпалително действие.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *