10 успешни съвета за по-балансирано хранене

Балансираното хранене е от съществено значение, за да бъдем живи и здрави. Важно е какво приемаме в стомаха си, защото то отговаря до пълна степен и на това, как ще се чувстваме в последствие. И колко често ще ни се налага да посещаваме личния си лекар.

Следните съвети могат да ви направят по-добри в избора на балансирана храна, а следователно – и по-жизнени, здрави и щастливи. Придържайте се към тях и сами ще забележите, че с времето ще започнете да се чувствате по-добре от всякога!

  1. Закусвайте всеки ден! През нощта, пада нивото на глюкоза, а сутринта се нуждаете от свеж старт. По тази причина трябва да възстановите нивото на глюкоза в организма си, за да се събудите истински. Един пресен портокалов сок ще свърши чудесна работа в тази посока и ще ви зареди с живителни витамини. Като допълнително сутрешно гориво, поемете достатъчно протеини – яйца, сирене, месо, примерно сандвич с риба – и ще сте жизнени и енергични.

  1. Яжте риба по-често. Тя е изключително полезна за целия организъм. Не е проблем – дори в известен смисъл е добре – рибата да е по-тлъста. Тя ще ви зареди с протеини, мазнини, фосфор, омега 3, витамини и много други ценни за здравето ви вещества. Изобщо рибата е чудесна храна за човека. Наблегнете на нея!

  1. Балансираното хранене предполага да съчетаете протеините и глюкозата с витамини. Затова за десерт след обяд хапвайте някакъв плод – примерно ябълка. Към 16 часа хапнете още плод – примерно един портокал. Сутрин пък може да изпивате един лимонов сок. Следете в храненията ви да присъства достатъчно осезаемо цитрусови плодове, за да сте винаги заредени с витамин C.

  1. Свикнете поне 2 пъти дневно да си правите фрешове. Ободряват, зареждат допълнително с витамини и действат добре на храносмилателната система.

  1. Но по-често от фрешове, хапвайте нарязани плодове. Те съдържат повече хранителни влакна.

  1. Следете какво ядете през целия ден. Не бива организмът ви да изпитва недостиг на основни хранителни вещества. Затова всеки ден се старайте да го зареждате с пропорционални порции витамини, въглехидрати, протеини, мазнини, минерали. Не бива да събуждате компенсаторни ефекти, затова следете храненето ви да е наистина балансирано.

  1. Изключете от менюто си вредните храни, тъй като те неутрализират ефектите на полезните и нарушават баланса в дневното ви меню. Спрете или поне намалете значително консумацията на полуфабрикати, мазни и тежки ястия, пържено, сладки газирани напитки и прочее.

  1. Помогнете на усвояването на храната и се пречиствайте с доволни количества вода. Старайте се да изпивате 1,5 – 2 литра дневно.

  1. Правете си редовно шарени салати. Зеленчуците с различни цветове съдържат различни ценни за организма вещества. По тази причина, балансираното хранене изисква да ги комбинирате. Яжте червени чушки, зелени чушки, моркови, домати, сини домати, зели, маруля, картофи. Въобще превръщайте менюто си в една зеленчукова дъга!

  1. Ако трябва да стимулирате организма си, по-често пийте черен чай и по-рядко кафе.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *