Топ 5 любими филми със Стефан Данаилов

Стефан Данаилов

Любимият на много българи Стефан Данаилов скоро напусна този свят, но неговите филми ще продължават да разказват незабравими истории и да радват поколения наред.

В памет на Мастера решихме да припомним някои от най-великите му превъплъщения в киното и на малкия екран, в които той беше неотразим.

“На всеки километър”

Звездата на актьора изгрява в заника на 60-те години с главна роля в един от най-паметните български сериали – „На всеки километър“. Там младият Ламбо влиза в ролята на култовия майор Деянов – Сергей /Серж Омон , в когото зрителите се влюбват веднага. Малки и големи чакат поредицата с нетърпение, за да научат каква ще е поредната интересна случка, в която ще се забъркат героите.

Стефан Данаилов
“На всеки километър”

Режисьорите на сериала са Георги Марков и Павел Вежинов, а редом със Стефан Данаилов се снимат и други големи актьори Григор Вачков изиграл незабравимия образ на Митко Бомбата, Георги Черкелов в ролята на Богдан Велниски /полковник от тайната полиция/, Георги Георгиев-Гец в ролята на Войводата и още цяло съзвездие от велики артисти. В този сериал майор Деянов се явява като събирателен образ на дейците на БКП по време на комунистическата съпротива.

“Дами канят”

Вероятно няма българин, който да не е чувал поне за тази велика комедия, създадена през 80-те години със сценарист Георги Мишев и режисьор Иван Андонов. В нея Стефан Данаилов играе инструктор по шофиране на име Яким, който е неустоим за всички дами, преминаващи под неговото обучение. Вероятно това е филмът, който ще остане в историята като българската комедия, създала най-много култови реплики, които са живи и до днес. Сред тях е, разбира се, и прословутата „свалка“ на героя на Ламбо “Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?”.

Дами канят
“Дами канят”

В този филм Стефан Данаилов се изявява като един очарователен, разведен и напълно свободен за авантюри Дон Жуан, а всички дами са луди по него. Това довежда до какви ли не комични ситуации, които зрителите със сигурност никога няма да забравят.

“Топло”

Това е още една велика българска комедия, снимана отново в края на 80-те години. Сценарист и режисьор е Владимир Янчев, а Стефан Данаилов е един от тримата знаменити актьори, заедно с Григор Вачков и Тодор Колев, които са влезли в ролите на майсторите Динго, Лебеда и Сопола. Те са наети от собствениците на жилищна кооперация да инсталират радиатори за парно отопление.

Топло
“Топло”

След безкрайна поредица от смешни ситуации и какви ли не съдбовни обрати, до края на филма тримата все пак успяват да разрушат сградата почти напълно – по таваните и стените остават огромни дупки, през които съседите могат да си общуват отблизо съвсем безпроблемно.

“Няма нищо по-хубаво от лошото време”

„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ е още един страхотен български игрален филм, създаден в далечната 1971 година по едноименното произведение на Богомил Райнов. Режисира го великият Методи Андонов, като филмът ще остане в историята с музиката, създадена за него от колосите Милчо Левиев и Борис Карадимчев.

"Няма нищо по-хубаво от лошото време"
“Няма нищо по-хубаво от лошото време”

Лентата разказва шпионска история, а в главната роля е Георги Георгиев-Гец /Морис/Емил Боев/. Морис се занимава с търговия в огромна холандска корпорация, но освен стандартните си задължения, му възлагат и някои по-особени поръчки. Във филма Стефан Данаилов играе Любо – български разузнавач, разкрил цяла шпионска централа, прикрита под маската на обикновена фирма и заплатил за това с цената на живота си. 

“От нищо нещо”
От нищо нещо
“От нищо нещо”

В тази лента Ламбо се превъплъщава в ролята на Панчо Върбанов и пресъздава един много сложен и ярък образ, който от началото до края на филма претърпява голямо развитие. Темата на филма е ревността и последиците, до които могат да доведе, а зрителите могат да се насладят на чудесно изиграни и режисирани сцени, както и да се замислят над близките до ежедневието ни теми, които филмът третира. „От нищо нещо“ е създаден през 1979 година, а негов режисьор е Никола Рударов.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *