Спанак – зеленият еликсир за здраве

спанак

Едва ли има някой, който да не знае колко ценни за здравето са така наречените листни зеленчуци. Един от най-известните сред тях е любимият ни спанак, който с право е влязъл в топ класациите като суперхрана.

Скромният му вид и това, че се отглежда лесно, не бива да ви заблуждават – тази непретенциозен приятел на здравето е пълен с полезни вещества. Спанакът изобилства от витамини като витамин С, омега-3 мастни киселини, калий, витамин В6 и витамин В2, съдържа също витамин К, манган, витамин А, фолиева киселина, желязо, витамин Е, селен и още много други. Той дава енергия на тялото и духа и освен това може да бъде консумиран както като сготвено ястие, така и в сурово състояние.

По този начин, дали във вид на салата, добавка към любимото смути или пък като вкусна гозба, спанакът може да присъства трайно във вашето меню и да ви преобрази напълно. Не, това не е само израз, а самата истина. Освен, че ще бъдете много по-жизнени и енергични в ежедневието си, неговите впечатляващи антиоксидантни свойства ще ви разкрасят до неузнаваемост – по-красива коса, гладка кожа, бистър поглед, свеж вид.

Но нека започнем подред. Изследванията на учените доказват категорично наличието на минимум 13 флавоноидни съединения в спанака, а те са отлична превенция с борбата против рака.

спанак
Спанакът е отличен помощник за превенция на раковите заболявания

Освен това, разнообразието от минерали и витамини, съдържащи се в тази суперхрана, веднага ще повлияе благотворно върху редица заболявания. Така например, всеки, който страда от сърдечни заболявания може да получи значително подобрение на състоянието си, ако редовно консумира спанак. Защо това е така? Витамин А и витамин С, които се съдържат в него, са мощни антиоксиданти. С тяхна помощ свободните радикали в организма намаляват и по този начин се контролират нивата на холестерола. Фолиевата киселина пък от своя страна е също с чудесно въздействие върху работата на сърцето.

За всички, които трябва да пият лекарства за високо кръвно, спанакът може да се окаже голямо спасение. Магнезият в него понижава кръвното налягане и го регулира до нормалните нива.

Спанакът е прекрасно средство да се отървете и от стомашно-чревни неразположения. Освен, че доказано предпазва от рак на дебелото черво, той ще помогне още при коварни заболявания на ставите – например, при артрит и остеопороза.

Помага и при очни заболявания, тъй като съдържа каротиноида лутеин, който е от съществено значение за доброто зрение и предпазва от катаракта и други здравословни проблеми, свързани с очите.

Така че, дори и досега да сте пренебрегвали спанак, вече знаете колко е полезен и вярваме, че няма да пропуснете да се възползвате от безценните му свойства.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *