Режимът на д-р Гайдурков за силен имунитет

Георги Гайдурков

Зимата е вече тук, а вирусите – също. За да се предпазим от тях, необходимо е да спазваме по-специален режим на хранене, а какъв точно да бъде той – ще ни разкаже д-р Гайдурков, един от най-големите и уважавани специалисти по здравословно хранене.

Ето и неговите съвети:

Силата на коледните пости

Грижата за имунната система се състои най-вече в това да опазим тялото си от отрови и токсини. Известно е, че в организма ни има много имунни елементи, които го защитават от постъпилите в него опасни вещества.

Най-голям проблем създават продуктите от животински произход, което обяснява и най-важния ефект от коледните пости, а именно – да помогнат на тялото да се съвземе, като се отърве от токсините, попаднали в него. А когато това се случи, организмът започва бързо сам да се възстановява.

Преработените храни – бич за имунната система

Днес магазините са залети от преработени храни, към които можем да причислим дори и хляба и другите тестени продукти. Именно тези храни се оказват най-големият проблем за здравето ни, включително и за имунната система, категоричен е специалистът. Той разкрива, че през зимата трябва по-често да се подлагаме на така наречените „разтоварващи“ периоди, по време на които да не консумираме животински храни. Дължината им може да варира в рамките на от 7 до 14 дни, в зависимост от това колко може да издържите.

През този период дайте приоритет на зеленчуците, плодовете – по възможност в сурово състояние, както и на прясно изцедени сокове и ядки. Ако ви е трудно да поддържате суровоядството през целия период на разтоварване, то правете го поне веднъж седмично. Нека има един ден от седмицата, през който да не ядете преработена храна. Това ще се отрази много благотворно върху организма.

Как да се храним извън разтоварващият период?

През времето, когато не  сте на разтоварващ режим, се постарайте да консумирате витаминозна, пълноценна храна. Суровият жълтък от яйцето, например, е чудесен източник на белтъчини. Риба и месо яжте само веднъж седмично, задължително с голяма зеленчукова салата. Също е добре да се ограничи и приемът на млечни продукти, тъй като те спомагат за образуване на слуз и правят организма податлив на инфекции.

Не забравяйте за ценните за здравето съставки, които се съдържат в подправките – нека в менюто ви да не отсъстват чесън, лук, джинджифил, куркума или босилек, съветва д-р Гайдурков. Приемайте също и сушени плодчета от бъз /10-ина дневно са достатъчни/, пийте чай от ехинацея и котешки нокът – те са много полезни за поддържане на добър имунитет.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *