Шест признака, че може би имате проблеми с черния дроб

черен дроб

Много хора смятат, че само защото нямат видни проблеми с черния дроб, това означава, че всичко при тях е наред. Ще трябва обаче да ви разочароваме, че това не винаги е така.

Много често черният дроб ни дава знак, че може би имаме проблем, но ние не успяваме да установим за какво точно става въпрос. В тази статия обаче ще ви представим шест признака, които може би ви казват, че трябва възможно най-бързо да отидете на преглед.

Гадене и повръщане

Ако имате чернодробни проблеми, може би такива симптоми са силно изразени. Много често тези симптоми са съпроводени с намален апетит, изпитване на отвращение от определени храни, диария и др.

Усещане на горчивина в устата

Това е характерен симптом за много патологии, като може да става дума за различни типове проблеми. Тук е важно да ви кажем, че горчивината в устата може да се появи при проблеми като вирусен хепатит, лямблиоза, стеатоза, цироза и дори чернодробни тумори.

Пожълтяване на кожата, склерата и лигавиците

Ако забележите пожълтяване, обезателно недейте да подценявате ситуацията. Пожълтяването винаги е било свързвано пряко с проблеми с черния дроб. Това в много случаи е провокирано от натрупване на пигменти в кръвта и тъканите, които присъстват в областта на жлъчката.

Промени в кожата – следете за тях

Възможно е да изпитвате сърбежи на някои места на кожата. Тук трябва да ви кажем, че  нарушенията в нормалната жлъчна секреция могат да доведат до хиперпигментация в някои части на тялото. Пациентите забелязват появата на кафяви петна или определени областти с хиперпигментация.

Нарушения по отношение на нервната система

Ако имате остър проблем с черния дроб, това би могло да доведе до забавяне на определени процеси на дезактивиране и отстраняване на амоняк от тялото. Ако това вещество попадне в кръвта, може да се стигне до поява и развитие на определени неврологични разстройства.

Интоксикация

Ако проблемите с вашия черен дроб, причинени от инфекциозни, туморни и имунни процеси водят до интоксикация, това е сигурен атестат, че нещо не е наред. Потърсете доктор възможно най-бързо.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *