Четири прекрасни български манастири, които трябва да видите

България е държава, която разполага с богатството да има наистина страхотни манастири. Някои от тях са известни на всички и често посещавани, но за други не знаем чак толкова много. Именно това е целта на тази статия – да ви покажем четири чудесни родни манастира, които си струва да посетите, ако имате тази възможност.

Мнозина от нас са нетърпеливи да пътуват в чужбина, но дали всъщност ние познаваме красотата на собствената си държава? В България е пълно с чудни и прекрасни кътчета, които не всеки познава, но си струва да бъдат посетени. А когато говорим за свещени локации, свързани с най-чистото нещо – вярата, тогава наистина говорим за места, които си струва да посетиш.

Нека започнем:

Клисурският манастир “Света Петка” в Банкя

Този манастир се намира близо до София. Ремонтиран е и направен още по-красив отпреди. “Света Петка” е изрисуван с красиви изображения и библейски цитати, които със сигурност ще ви накарат да потънете в размисъл. Това е един от най-старите манастири в този район – основан е през 13-и век. В него са преминали мощите на св. Петка Българска. Нетленното ѝ тяло е осветило това място.

“Св. Димитър Бесарбовски”

Това е единственият скален манастир на територията на България, който все още е функциониращ. Той също е основан през 13-и век по поречието на р. Русенски Лом. Наистина е удивителен, защото черквата е буквално издълбана в камъка. Можете да стигнете до нея, използвайки стръмните стъпала на манастира. В самата черква можете да откриете монашески килии, украсени с красиви стенописи. Ако застанете навън, бихте могли да се насладите на една изключителна гледка на природата пред очите ви.

Горноводенският манастир “Св. Св. Кирик и Юлита”

Този красив манастир можете да откриете край Асеновград. Не е сред най-популярните у нас. Може би и защото дълго време е бил използван като ресторант и дори нощен бар. За щастие, пловдивската епархия успява да спечели съдебно дело, благодарение на което си връща правото да бъде негов стопанин. През годините е бил използван за различни цели, включително като концлагер или лудница.

Самоковски манастир “Покров Богородичен”

В близост до зимния курорт Боровец можете да откриете този истински красавец. Манастирът е основан през 1772 година. В контраст с Боровец, там можете да откриете единствено мир и спокойствие. Ще откриете още прекрасни позлатени дърворезби на иконостаса и на стенописите. Дори и в разрез с православните канони, в него Богородица е изобразена с криле. Ако желаете, питайте монасите защо това е така и те ще ви отговорят.

Е, това бяха четири чудесни български манастири, които си струва да посетите възможно най-скоро. Пожелаваме ви приятно прекарване и сме убедени, че ще останете впечатлени!

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *