Плодови мушици – как да се отървем от тях?

винарки

На всяка домакиня й се е случвало поне веднъж да не може да се справи с така досадните и нахални плодови мушици вкъщи.

Те се събират в жилищата, а и на открито, когато има развален плод на мястото, на което се роят. Понякога ни се струва, че се намножават, без да има особена причина. 

Ако не се покривите обаче, плодовите мушици да изчезнат, рискувате да завъдите още куп гадини, сред които мравки и хлебарки.

Вероятно ще ви се стори странно, но малките мушици са преносители на вируси и бактерии, сред които ешерихия коли, така че те могат да ви заразят и да предизвикат чревни проблеми в тялото ви.

Мушиците, наричани още винарки и биренки, снасят до 500 яйца, които се излюпват и започват да летят, но само в рамките на 3 дни. Затова трябва да се отървете от тях веднага след появата им.

Какво да предприемете? Отстранете източника

Отървете се от разваления плод или развалени плодове. Почистете и хладилника. Това също може да се окаже важна мярка в борбата с тези насекоми.

Използвайте билки

Някои билки доказано прогонват много от насекомите. Най-подходяща за справянето с винарките е лавандулата. Положителен ефект от внасянето на лавандула у дома, е и прогонването на молците, които също мразят това растение. 

Направете капан за мушиците

Във висок буркан смесете нарязани презрели плодове, плодов сок, малко вино и захар. Мушиците ще се хванат в този капан, който лесно можете да изхвърлите от дома си.

Следващ вариант за капан е каша от плодове, вино, захар и сок, която да намажете на лист хартия. Проведете листа от тавана и там ще се хванат мушиците. Изхвърлете листа и сте се отървали от неприятните насекоми. 

Има и трети вариант за капан. Можете да опитате първият метод, но като покриете буркана с найлон надупчен с клечка за зъби. Така мушиците ще влязат в съда, но трудно ще излязат. 

Напръскайте със спирт

Напръскайте мушиците с 70% спирт, това ще ги убие. Можете и дс дезинфекцирайте повърхностите, до които са се докосвали, за да се предпазите от зарази.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *