Мандарини – какви са ползите им за здравето?

мандарини

Няма човек, който да не харесва свежият аромат на мандарината, но едва ли всеки знае колко е полезен е този цитрусов плод. Тя е отглеждана и използвана в народната медицина още от дълбока древност. На нашия континент става известна много по-късно – в началото на 19 век.

Името й дават китайските висши сановници – така наречените мандарини, които са обожавали този вкусен и здравословен плод.

И така, нека видим какво го прави толкова специален. На първо място, това е лечебната мощ, която притежава. Лекува много заболявания – от храносмилателни проблеми до повишаване на имунитета и жизнените сили. Подпомага много и отслабването, като последните проучвания показват категорично, че при редовна консумация намаля значително нивото на телесните мазнини. След едномесечна употреба може да редуцира близо 60% от тях.

Мандарината подпомага и работата на черния дроб, като съдейства за обновяването на  хепатоцитите и, както вече споменахме, изчиства натрупаните мазнини. Също така е и отличен източник на ценния витамин С, както и на витамин А, който се съдържа в плода под формата на бета-каротин.

мандарини
Мандарините са не само много вкусни, но и полезни за здравето

Също така успокоява нервната система и засилва работата на имунната. Мандарината съдържа разтворимо влакно пектин, което благоприятства работата на червата, контролира нивото на кръвната захар и холестерола. В кожичката на плода се съдържа антиоксидантът хесперидин, който помага срещу възпаления, поддържа младостта и е отлична превенция срещу образуване на ракови клетки.

Така че, ако искате да сте здрави и жизнени, непременно са възползвайте от мощните лечебни свойства на царицата на цитрусите. Ако редовно си похапвате от вкусния плод, зимните вируси ще ви подминат, а имунната ви система ще укрепне и ще се чувствате в отлична форма.

Можете да си позволите да консумирате мандарини, дори и ако в момента спазвате диета за намаляване на теглото, защото в 100 грама от тях се съдържат едва 35 калории.

Другите ценни съставки са витамини, калций, калий, РР и каротин.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *