Манастирът край Одраница – едно наистина магическо място

Манастирът ‘‘Св. Св. Петър и Павел‘‘ се намира край село Одраница, Община Земен. Този български манастир без съмнение може да бъде окачествен като едно от най-специалните кътчета на територията на България. Впечатляващата му история и внушителният му външен вид го нареждат в класацията на най-духовитите манастири в страната, които си заслужава да бъдат посетени.

Село Одраница е сгушено в същината на Ерулската планина и е извисено на 901 метра надморска височина. Доказателствата за древното му съществуване са останките, които са намерени край двете градища – при махалата Орниче и при Любеновата махала. Като основен поминък за жителите на селцето може да бъде посочено земеделието, както и скотовъдството, дърводобивът и не на последно място – пчеларството.

През 1882 година китното селце преминава в границите на Трънската околия, а в последствие бива определено като село в Земенска община. Според една от многото легенди, които се носят за това магическо място, в село Одраница се намират 40 места, определени за свещени – в това число се включват манастири, църкви, оброчища, параклиси. Според регистъра, създаден от Софийската митрополия, манастирът отново бива построен през 1886 година, като представлява съоръжение от камък и дърво, а големината му надвишава три и половина метра височина и шест метра дължина.

Хиляди посещават манастира “Свети Мина”, защото там стават чудеса

Според археологически проучвания, манастирът бива опожарен по време на османското владичество, след което дълги години наред съществуват само неговите основи. Останките от манастира  напомнят на жителите на селото и околните местности, че той е било едно чудотворно място, което довежда до неговото пълно реставриране през 2000 година.

Марко и Иван Николови Хаджиикономови, братята от Банско, имат честта да изработят иконите и иконостасът в манастира. След реставрацията на манастира, игумен на манастира става свещеник Стоян Манолов, а след 2006 година отец Ефрем заема неговото място. За магическите свойства на ‘‘Св. Св. Петър и Павел‘‘ се носят легенди, а хора от всички краища на България искат да го посетят и да усетят специалният дух на манастира.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *