Кромид лук – полезни употреби в бита

лук

Лукът е прекрасна съставка за вкусни ястия. Но той може да има много повече приложения, отколкото предполагаме. Ето за какво можете да използвате кромид лук у дома. 

Кромид лук е двугодишно растение от рода на лука. Той има честа употреба в готварството. Разполага със силно характерен лютив вкус и остър мирис. При готвене обаче луковиците омекват, а вкусът става по-скоро сладък. Това растение се използва при много ястия в българската кухня, като трудно можете да намерите домакинство, където да не е на почит. Може да се каже, че българите сме свикнали с характерната миризма и вкус на кромид лука.

Отмирисва миризмата на прясна боя

Ако сте пребоядисали наскоро, вероятно миризмата на боя ще ви дразни дълго. Особено, ако е блажна. Затова поставете навсякъде в пребоядисаното помещение дебели резени лук. Те ще неутрализират неприятната миризма. 

Лукът успокоява кожата при ужилвания и ухапвания от насекоми

Натрийте кожата си при ухапване от комари, бълхи, пчели, с лук. Ще почувствате облекчение. Лукът помага и при слънчево изгаряне, като потушава болката и зачервяването по кожата. 

Лукът предпазва авокадото от потъмняване

Когато бъде нарязано, авокадото бързо потъмнява под влияние на кислорода. Но лукът възпира този ефект. Спира оксидацията и предпазва плода от покафеняване. 

Почиства скреж от прозорците

Това свойство на лука е много подходящо за шофьорите през зимата. Втриването на лук в стъклата спира образуването на скреж и премахва този, който е останал по прозорците. 

Помага против акне

Смесете лук, мед и овес в блендер. Смелете ги имате маска за лице. Ако добавите към нея жълтък и канела, ще имате още по-богата смес за почистване на лице. 

Премахва ръжда от ножове и остриета

Натъркването с лук на ножовете, предпазва от ръжда и го почиства. Но и ги прави по режещи и наточени. 

За почистване на грил и скара

Почиствайте грила и скарата с лук. Това ще разтвори загорелите мазнини.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *