Коронавирус: какво да ядем за по-силен имунитет?

аспержи

Паниката по коронавирус в целия свят продължава да нараства. Вече има първите потвърдени случаи и в България, като най-вероятно ще има и нови такива. Поне засега, това изглежда неизбежно. Важното е да не се поддаваме на паника и да запазим хладнокръвие в новосъздалата се ситуация. Недейте да изкупувате магазините, все пак не говорим за Трета световна война!

Но какво можем да похапваме, за да се радваме на по-силен имунитет? Руската диетоложка Елена Соломатина разкрива някои ценни неща.

Елена Соломатина смята, че при недостиг на витамини, което може да бъде опасно, някои определени храни наистина помагат.

При липса на витамин А, руският диетолог съветва да хапваме храни като боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб. При липса на витамин А може да почувствате проблеми със зрението, както и нарушена координация. А ако във вашия организъм липсва витамин В, тогава има опасност да се оплаквате от безсъние, главоболие, лоша памет. Дефицитът на витамин С от своя страна обикновено води до чести настинки и опасност от вирусни заболявания.

За да подсилите организма си с витамин В, хапвайте бадеми, ядки, морски дарове, различни млечни продукти. Също така, в това число влизат сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици.

За да се “запасите” с витамин С, залагайте смело на цитрусови плодове, кисело зеле, шипки и ябълки. От своя страна, гъбите и рибеното масло могат много да помогнат за подобряване на нивата на витамин D.

Елена Соломатина казва, че особено през зимата е важно да имаме и добра физическа активност, тъй като тогава тялото ни често отива в режим на “зимна хибернация”.

Но най-важното при коронавирус – не забравяйте за хигиената. Мийте често ръцете си и използвайте антибактериални гелове. Също така, избягвайте да докосвате лицето и устата си, особено когато сте навън. Хубаво е, когато това е възможно, да спазвате и определена дистанция от останалите хора, поне докато опасността премине.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *