Какво да правим с дрехите на починал човек?

ангел

За съжаление, смъртта е неизменна част от живота на всеки човек. Идваме и си отиваме от този свят. А най-тежко е, когато трябва да се разделим с близки хора. В тази статия ще отговорим на въпроса – какво да правим с дрехите на починал човек?

Никога не давайте дрехите на починалия нито на близки хора, нито на непознати. Ако сте в деликатна финансова ситуация и не можете да си позволите нещо подобно, изперете ги и ги почистете добре. Но в никакъв случай не ги вкарвайте в употреба в първите 40 дни след смъртта.

Не забравяйте, че починалият трябва да е облечен в изцяло нови дрехи за последния си път. Ако и това не можете да си позволите финансово, уверете се, че дрехите, които ще използвате, са чисти и са били изцяло на починалия. Ако мъртвият е казал приживе, че иска да бъде погребан с определени дрехи, изпълнете желанието му. Има обаче нещо важно – никога не обличайте покойник в червен цвят. Това е символика, че скоро ще го последва в отвъдното негов кръвен роднина.

Погрижете се саванът да е изцяло в бял цвят. Друго важно нещо: от деня на смъртта, в продължение на 40 дни, във вашия дом винаги трябва да има чаша вода, която е покрита с бял хляб и чинийка с жито. Тази вода се смята за мъртва. Много внимавайте нито капка от нея да не бъде взета – би могла да се използва за лоши дела.

Нито един кръвен роднина на починалия не бива да мие пода в дома, в който е желал мъртвият. Освен това, не бива кръвните роднини да вървят пред ковчега на мъртвия, нито да носят венци. Живите цветя и иконата от погребението се взимат. Цветята оставете на гробището, а иконата – отнесете вкъщи. Никога не погребвайте иконата! Ако не се сте спазили това правило, донесете три нови икони в дома си.

Ако е починал нечий съпруг или съпруга, другият човек запазва халката му. Когато умре и вторият съпруг, двата пръстена се поставят заедно в гроба. Така в Небесното царство те ще съберат отново пръстените си.

Ако се случи така, че човек умре навръх Великден, в неговата лява ръка се слага великденско яйце.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *