Ето ползите от редовното ядене на нектарини

нектарини

Нектарините са много близки до прасковите. Те са наричани “персийска слива”, тъй като са гладки, а родината на прасковите, както подсказва самото им име, е Персия. Нектарините водят началото си от Китай. Тези плодове са група прасковени сортове без мъх. В тази статия ще обсъдим каква е ползата редовно да похапваме нектарини.

В Европа, те получават известност едва в късното Възраждане. Тогава мореплавателите започнали да ги пренасят в различни държави. Според някои източници, в Америка и Азия нектарините са познати отпреди 2000 години. 

Името на вкусния плод идва от гръцката дума нектар. Нектарините са един от най-апетитните летни плодове. Те са изключително полезни. 

Състав

Този плод не съдържа натрий и холестерол. Също имат изключително ниско съдържание на мазнини. Нектарините съдържат повече фосфор и калий от прасковите. Богати са също и на витамин С и А, както и на бета-каротин, фолиева киселина и растителни влакна, като последните при консумация осигуряват добро храносмилане.

140 грама нектарини, съдържат само 1 гр. мазнини, въглехидрати 16 грама, 0 милиграма холестерол, 1 грам протеин и 10% витамин C, а също 20% витамин A. 

Избор и съхранение

Избирайте добре узрели плодове, които ще познаете по кремаво-жълтия цвят. Не купувайте нектарини, които са срязани или натъртени. Червенината по някои плодове не е признак на зрялост, а белег на конкретни сортове. Знайте, че узрелите нектарини се поддават на натиск и са меки при пипане, подобно на узрели праскови. 

Ако сте купили неузрели нектарини, поставете ги в хартиена кесия за няколко дни. Проветрявайте ги редовно. Узрелите нектарини се държат в хладилник за известно време, до седмица.

Нектарините в кулинарията

Нектарините са чудесни за консумация пресни. Но са идеални и за съставка в десерти и плодови салати, както и като украса на плодови торти. Нектарините придават екзотичен вкус на свинско и пилешко печено или пържено. За да не потъмнеят след нарязване, могат да се поръсят с лимонов сок. 

Здравословни ползи

Нектарините успокояват стреса и нервите. Това е така, поради високите нива на калий в плода. 

Този вкусен и апетитен плод е прекрасен за диети, поради ниското съдържание на мазнини в него.

Нектарините предпазват сърцето, отново, заради калия. 

Също намаляват риска при ракови заболявания.

Нектарините предпазват лигавиците, кожата, очите и сърцето от действието на вредните свободни радикали.

Нектарините очистват бъбреците от токсините. 

Специалисти препоръчват преди похапване на мазни храни, да изядем по една нектарина. По този начин, ще разградим по-лесно мазнините.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *