Внимание! Ето защо месото е незаменима храна за хората

месо

Една от най-обсъжданите теми в наши дни, що се отнася до здравето на хората, то това несъмнено е консумацията на месо – за или против!? Има много мнения по въпроса, за някои хора вегетарианството се превръща в начин на живот, а други прибягват до крайности като отказват всякакви животински продукти – така наречените вегани. Мотивацията на тези хора е разнообразна и със сигурност обоснована, но истината е, че темата за ползите от консумацията на месо е много рядко обсъждана.

Месото съдържа полезни вещества, които организмът ни не може сам да произведе и може да си набави само чрез консумацията му. Ето какви са ползите от консумацията на различните видове месо и как те влияят на организма.

Месото е най-богатият източник на протеини, които от своя страна са основните градивни елементи на всяка клетка в нашето тяло. Протеините са основните източници, които изграждат не само мускулите, но и кожата, косата, а също така са отговорни за изграждането на съединителната тъкан.

От огромно значение за нашето здраве е да си набавяме необходимата дневна доза протеин. Например една пържола от говеждо месо от 125 грама е богата на 25 грама протеини, което се равнява на 50% от дневния препоръчителен прием. Важно е да се отбележи, че в хранителния състав на това парче месо се съдържат 19 грама мазнини и никакви въглехидрати, а общите калории са само 271.

Що се отнася до витамините, месото от тревопасни животни е най-богато на витамин A и E, богато е и на омега 3 мастни киселини, които са изключително полезни за нашето здраве.

Пилешкото месо, естествено е също достоен източник на протеини, но  в сравнение с говеждото те са по-малко. Например една порция пилешки гърди ни носи около 30% от дневния препоръчителен прием на протеини. Друга разлика с говеждото месо е, че в пилешкото се съдържа само 1 грам мазнина (става въпрос за пилешко месо без кожа) и също никакви въглехидрати.

Рибата и в частност дивата сьомга е изключително богата както на протеини, така и на най-различни витамини и минерали, но за съжаление е трудно и почти невъзможно да се снабдим с нея. Дивата сьомга е богата на мазнини, но те са от изключително значение за нашето здраве, а именно спомагат за укрепването на костите, за здравето на сърцето, благоприятстват за доброто зрение и еластичността на кожата, спомагат за мозъчната дейност и играят огромна роля в производството на хормони.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *