Защо трябва всеки ден да консумираме елда

Отдавна знаем, че зърнените храни крият огромни ползи за нашето здраве. Много хора закусват почти всекидневно с тях, докато други ги използват като гарнитура към своите основни ястия. Днес ще си поговорим за зърнената култура елда и защо тя е толкова полезна за нашето здраве. Какво ще се случи с тялото ни, ако всеки ден хапваме елда?

Но какво точно представлява елдата?

Елдата е тревисто растение, донякъде наподобяващо пшеницата. Ние ядем нейните семена, които носят огромни ползи за здравето. Имайки предвид, че елдата не съдържа глутен, това прави тази храна много подходяща за хората, които имат висока чувствителност или непоносимост към глутен.

Елдата има високо съдържание на протеин – около 13 грама на 100 грама продукт. Вегетарианците могат да я използват като заместител на месото. Освен това, тя е богата на антиоксиданти и минерали, които са много необходими на нашия организъм.

Освен това, елдата съдържа и полезни мазнини – около 3,4 грама на 100 грама продукт. Липсата на холестерол прави елдата особено подходяща за хората, които имат заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Тази храна съдържа до 57% от дневните нужди на организма от магнезий, но също така и високо количество калий, натрий, калций и желязо.

В елда се съдържат и фитонутриенти, които спомагат за по-успешната работа на така важния витамин С. Освен това, те действат и като антиоксиданти. Тази храна спомага за борбата със свободните радикали, действайки превантивно срещу рак и сърдечни заболявания.

Друго предимство на тази храна е, че тя понижава нивата на LDL или т.нар. лош холестерол. Предотвратява инсулт и атеросклероза. Елдата повишава и нивото на HDL – добрия холестерол, който действа в нашите тела като вазодилататор.

Диабетът е друго заболяване, при което елдата е подходяща храна. Това е така, защото в нейните семена се съдържат фибри, намаляващи нивата на кръвната захар, както и хироинозитол. Високото съдържание на магнезий в елдата спомага за предотвратяването на развитието на диабет тип 2.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *