Чушките – полезни за сърцето и белия дроб

чушки

Здравословното хранене е от изключително голямо значение, за да се радваме на дълъг и пълноценен живот. Именно поради това, най-добре би било възможно най-често да консумираме храни, които са полезни за нашия организъм. Които са богати на витамини, минерали и вещества, поддържащи ни млади, здрави и жизнени.

Според ново научно изследване, за което съобщи в-к “Дейли Експрес”, добре познатият ни зеленчук чушки носи големи ползи за здравето.

Чушките и лютите чушки спомагат за добрата работа на сърцето и белия дроб, сигурна е диетоложката Джулиет Келоу. Нейното изследване е подкрепено и от нутрициониста и медицински консултант д-р Сара Брюър.

Но каква е причината за това? Чушките са богати на каротеноиди и витамин С. Те оказват благоприятен ефект за работата на белия дроб. В лютите чушки пък се съдържа капсаицин, което помага за по-ефективно отслабване и по-добро здраве на сърдечния орган.

Здраве за нашето сърце

Направените изследвания са показали, че капсаицинът – активното вещество, съдържащо се в любимите ни люти чушки, може да помогне на сърцето ни. Това вещество спомага за блокирането на ген, каращ артериите ни да се свиват. По този начи избягваме стесняването на кръвоносните съдове и се увеличава притокът на кръв към сърцето. Освен това, капсаицинът спомага и за предотвратяването на появата на тромби.

Заедно с това, каротеноидите и витамин С са сравнително мощни антиоксиданти. Те предпазват от клетъчно увреждане и стесняване на артериите.

По-добра работа на белия дроб

Според някои изследвания, каротеноидите и витамин С могат да помогнат при белодробни заболявания, като например астма и хронична обструктивна белодробна болест. Проучванията са категорични, че тези вещества могат да намалят и шанса да заболеем от рак на белия дроб.

През 2017 година се извършва изследване, което показва, че високият прием на витамин С намалява с около 26 процента шанса да бъдем диагностицирани с рак на белия дроб. Приемът на бета-каротин понижава този риск с 34 процента.

Особено голяма полза от каротеноидите се отчита при мъжете, които пушат много. При жените пушачи пък се препоръчва висок прием на витамин С.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *