Тази песен на Щурците винаги ми е била любима! Какво мислите вие за нея? (ВИДЕО)

„Щурците“ е сред първите български рок групи, доминираща музикалната сцена от страната от 1960-е години. Групата се разпада в края на 1980-е години и е активна отново от 1997 до 2013 г.

Група „Щурците“ е създадена в София през 1967 г. Първоначално, през онази есен, когато Кирил Маричков и Петър Цанков от „Бъндараците“ се срещат с Петър Гюзелев и Веселин Кисьов от „Слънчевите братя“, идеята да създадат собствена група изглежда нереална и за самите тях. Първото участие, за което си спомнят, е на студентския бал във ВИТИЗ по случай 8 декември, а през януари 1967 г. осъществяват и първите си записи – няколко инструментални пиеси и версия на „Песен без думи“ на „ The Shadows“.

Но групата все още няма име и в младежко предаване по Първа програма на БНР е обявен конкурс за име сред слушателите. От многобройните предложения, 4-мата млади музиканти се спират на „Щурците“. В документалния филм „Щурците – 20 години по-късно“ членовете на групата признават, че името „Щурците“ първоначално е идея на майките им, които са присъствали на техни репетиции. От Концертната дирекция отказват да регистрират групата с това име, вероятно поради приликата с „Бръмбарите“, както погрешно по това време се е превеждало името на „Бийтълс“ – група, заклеймявана в България от тогавашния режим.

Конкурсът за име на групата в радиото бил нарочно организиран, за да се преодолее тази пречка, като Кирил Маричков и останалите членове на групата молят свои приятели да гласуват за името „Щурците“.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *