Пресен копър – ето защо е полезен за здравето

копър

Копърът има изключително много ползи за здравето. А и накъде без него през летните месеци? Тараторът без копър не същият. Едно от най-обичаните смутита, също е с копър. Без съмнение, тази зелена подправка, се е превърнала в неделима част от българската кухня. Тиквички с копър, огретен с копър, са само част от кулинарните изкушения, които похапваме, като българи.

Това зелено и много вкусно растение е богато на калций. А това е важно за здравето на костите. Също тази подправка има бактерицидно действие. Мори вируси и микроби, като е достатъчно да изяждате по една връзка на ден, за да се предпазите от респираторни заболявания.

Похапвайки копър, тялото ви ще си набави калций, който помага за предотвратяване загубата на костна плътност и повишава защитата от артрит.

Това е изключително важно за жени в менопауза, тъй като в този период костната плътност намалява. Пониженото ниво на естроген, прави костите крехки и чупливи, а по време на менопаузата яйчниците постепенно губят функциите си и нивото на естроген в тялото на жените намалява.

Пиейки редовно чай от копър, пък ще изчистите тялото си от излишните течности. Копърът действа, като диуретик, т.е. отвежда излишната вода извън тялото. С копър може да третирате, още подпухналите очи. А и да прочистите организма си и да намалите риска от заболявания на пикочните пътища. Подобно на магданоза и копърът подпомага здравето на отделителната система.

Растението помага и за борбата с канцерогените и свободните радикали.

Копърът помага за сваляне на високото кръвно. Съдържа и манган, желязо и магнезий. Това са елементи, подпомагащи сърдечното здраве.

Ароматната подправка помага и  в борбата със затлъстяването. Тя топи излишните мазнини.

Лесен начин да отслабнете, е да консумирате по две чаени лъжички семена от копър с малко вода. И това е само малка част от ползите, които това растение ни носи. Надяваме се, че сме ви убедили да го консумирате възможно най-често.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *