Най-честите повреди по гумите – какви са и как да се предпазим?

Гумите са един от най-важните компоненти на автомобила. Това го знае всеки човек, който шофира редовно.

Ако гумите на нашите коли не са в изправност, ние дори рискуваме живота си на пътя. Дори и една гума да не е в изправност, това може да доведе до фатално произшествие на трасето.

Специализираното издание за автомобилизъм AUTO BILD отговаря на някои от най-важните въпроси, свързани с гумите, техните най-чести повреди и поддръжката им.

Експертите казват, че най-често повреди по гумите се появяват заради пирони и винтове. Но също така и заради невнимателен начин на каране и лоша поддръжка. Лесно можете да повредите каркаса, ако с висока скорост минете през дупка или изкатерите бордюр. Последното може да повреди и окачването на колата ви.

Важно е да не забравяте, че не трябва да карате както с прекалено малко, така и с прекалено високо налягане на гумите. Тогава съществуват и странични ефекти като повишен разход на гориво, например. Или пък лошо сцепление. Особено на мокър път.

Ето и някои от основните причини за лошо състояние на гумите:

Неправилно налягане

Ако налягането на гумите ви е твърде ниско, тогава по външната и вътрешната страна могат да възникнат сериозни повреди. Високото налягане пък може да увреди профила в средата на протектора.

Гумите са твърде стари

Годината на производство на гумите може да се установи от DOT номера. Първите две цифри означават календарната седмица, а последните две – календарната година.

Твърде малък грайфер

Ако се движите с малък грайфер на гумите, рискувате много. При профил от само 4 мм сцеплението на мокро силно намалява. Така гумата ще загуби контакта си с пътната настилка.

Правилно ли ги съхранявате?

Не е добра идея да съхранявате гумите навън. Топлината и влагата ще ги състарят бързо. По-добре: по-добре е да ги приберете на сухо, хладно и тъмно място. Няма значение, дали във вертикално или хоризонтално положение.

Прекалено ги удряте в бордюри

Катеренето на бордюри на тротоари може да разруши вътрешността на гумата – това е невидима опасност! Синтетичните конци на каркаса могат да се скъсат или изкривят. Така при висока скорост гумата може да се спука.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *