Идеалните обувки за туризъм – как да ги изберем?

Опитваме се да бъдем колкото се може по-често сред природата. Наясно ли сме обаче какво да обуем, когато поемаме на туристически преход? При избора на обувки за туризъм трябва да имаме предвид някои основни характеристики, от които да се ръководим.

Комфортът на стъпалата е от първостепенно значение, особено когато ни предстои туристическо мероприятие, свързано с движение и натоварване. Но това далеч не е всичко.

Факторите за подходяща туристическа обувка не са трудни за запомняне, но не е зле да бъдат преговорени, за да сме сигурни, че изборът ни е правилният:

Общи критерии

Вид туризъм – в зависимост от това дали ще изкачваме връх, или просто ще се разхождаме в гората, нашият чифт туристически обувки следва да отговаря на изискванията за целта ни: пешеходен туризъм, ски, планинарство, спорт. При последната категория има много модели, които стават и за градска среда.

Цена – нека не се заблуждаваме, че винаги високата цена означава гарантирано качество. Вярно е, че не трябва да избираме евтини туристически обувки, тъй като самият факт, че са за туризъм, предполага влагането на висококачествени материали, а те не са с ниска цена. В морето от предлагани стоки и услуги е важно да изберете подходящ партньор, от който освен да закупите, ще можете да получите и адекватна професионална консултация за определянето на това каква би била най-добрата обувка за вас самите, да получите допълнителна информация и не на последно място: да имате възможност за обратна връзка и връщане. Доверихме се на приятели и мнения из българското интернет пространство, които масово ни препоръчаха платформата Varrio Sport, чийто екип от експерти правят  избора ви изключително лесен и приятен. Поговорихме с тях и бяхме впечатлени от вниманието и най-вече от твърдението, че НЯМА най-добра обувка като цяло, а има най-точната за теб, за твоя крак и активности. Обувка, съобразена с  оптималния микс от качество на материали, изработка и възможен бюджет.

Размер – Ако е възможно, пробвайте обувките следобед или вечер, когато стъпалата са най-разширени. Различните видове обувки за туризъм може да са снабдени с анатомична вътрешна подметка или други екстри с цел предпазване на стъпалата. Също така, ако ще ги употребяваме през студен, зимен период, не трябва да забравяме да пробваме и двете обувки с дебели чорапи или с тези, с които имаме намерение да ги носим. Пръстите не трябва да опират до самия връх на обувката, а петата не бива да бъде свободна и да се хлъзга.

Леки – това е задължително условие! Тежката обувка само би ни уморила повече, а това никак не е желателно при туристически обиколки.

Да покриват глезена – не само, че е желателно, но дори и необходимо, не само през студените месеци, но също така и през пролетно-летния период, когато дебнат други опасности – например змии, трънливи растения и др.

Да поддържат глезена стабилен – това качество е аналогично на предното – плътното прилягане помага за по-добра защита от евентуални травми, причинени от разхлабени обувки. Особено при стръмни терени, здравото укрепване на глезените може да ни спаси от тежки контузии.

Материали

Синтетичните материали като полиестер и найлон имат способността бързо да изсъхват, заради което често се използват при производството на обувки за туризъм. Декоративните кожи, както и пълнозърнестите, са най-предпочитани и най-употребяеми при направата на туристически обувки, като вторите са особено подходящи за неравни, опасни терени.

На какво още трябва да обърнем внимание, когато избираме своите туристически обувки?

Дишащи материи – запотяването на краката нито е приятно, нито е здравословно, особено когато знаем, че няма как да сменим чорапите си на момента. Освен че можем да попитаме консултант във физически и онлайн магазин за съвет, спокойно можем и да поглеждаме описанието на материалите, а ако няма такова, да го изискаме – имаме право на това.

Водоустойчиви – другото условие, с което не бива да се прави компромис. Ако не са непромокаеми, това означава, че няма как да бъдат целесъобразни. Дори да няма дъжд или сняг, не е изключено да изпитаме влагата от трева например или просто от въздуха наоколо.

Състояние на материята – и двете обувки от даден чифт не трябва да имат изтънявания на кожата, друг вид неравности по корпуса или – още по-нежелателно – набраздявания, прокъсвания и нечистотии.

Шевове – всеки шев трябва да бъде без прекъсвания, стабилен и направен с видимо здрава нишка.

Връзки и капси – връзките не трябва да са плоски. Непременно трябва да обърнем внимание на капсите: дали са стабилни, или някоя „изскача“.

Подметката – дори всичко по обувката да ни изглежда перфектно, ако подметката не е висока, гъвкава, с достатъчно на брой улеи по нея, тогава този чифт е по-скоро подходящ за градски условия, отолкото за обикаляне сред природата.

Винаги изхождаме от вида туризъм – колкото по-тежка раница ще носим, толкова по-твърда трябва да е подметката, за да поема тежестта.

Мирис – ако се усети някаква дразнеща, нетипична миризма, това обикновено е знак, че има вмъкната и недотам качествена добавка. Когато кожата е качествена, обувката ще излъчва съответната миризма на чисто.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *