Внимание! Тровят ни с опасен ориз, идващ от Азия! Няма да повярвате какво ядем

ориз

Опасен ориз е заловен на територията на ЕС. От началото на годината до сега общо 40 са предупрежденията за опасен ориз, коментира д-р Сергей Иванов (управител на центъра по биология на храните) за „Телеграф“. Интересен е фактът, че канцерогенният ориз е внос от Азия и се внася още от началото на века, където сигналите са 707 на брой.

Какво прави ориза толкова опасен? Оказва се, че в него е открито канцерогенно замърсяване, което е представител на  така наречените смъртоносни „микотоксини“. Тези микотоксини са силно отровни, защото са устойчиви на топлинна обработка на продукта. Ако човек погълне висока доза от тези канцерогени, то смъртта е неизбежна само след няколко денонощия, поради постъпилите в черния дроб отровни вещества.

Открито е и друго замърсяване в опасния ориз, а именно забранените за използване на територията на ЕС – пестициди.

Ядем ориз, който не е истински, а от пластмаса. Това коментира производителят Петър Инджов на мероприятие, организирано от Държавен фонд „Земеделие“. Предполага се, че оризът се внася без проблем у нас, поради занижения граничен контрол. Допускат се слухове, че пластмасовия ориз се смесва с други сортове, затова няма как да се разпознае наличието му с просто око.

Производителят Петър Инджов коментира още, че вносът на ориз от други страни като Индия, Азербайджан и др. подбива конкуренцията на българския производител, поради ниската си цена – само 0,60 стотинки.

Погледнато и от икономическа гледна точка, няма логика да се произвежда ориз от пластмаса- това коментира молекулярният биолог Сергей Иванов.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *