Важно! Могат ли да децата да пият лекарства за възрастни? Ето отговора!

лекарства

Със застудяването на времето идва и сезонът на настинките и грипа. Но подходящо ли е децата да приемат таблетки за възрастни и ако да – на каква възраст? Ето и някои отговори на въпросите, които вълнуват всеки родител.

Що се отнася до децата, лекарите имат правото да предписват лекарства за възрастни на деца между 14 и 16 години, като се съобразяват и с написаното в инструкциите на самото лекарство. Някои от лекарствата за възрастни могат да съдържат съставки, които са изключително вредни за деца, като например ацетилсалициловата киселина.

Употребата на лекарства за възрастни от деца е противопоказна, защото някои от тях могат да повлияят и върху развитието на детето.

Ако все пак се наложи да дадете спешно такова лекарство на Вашето дете (поради липсата на форма, предназначена за деца), то тогава трябва да сте сигурни, че в инструкцията на препарата е упоменато, че лекарството може да се приема и от деца, но дори и в този случай е добре да коригирате дозата му. Стандартният метод за коригиране на дозата е според теглото – като килограмите на възрастен човек се делят на килограмите на детето. Следвайки това правило, обикновено дозата при децата е средно 3-5 пъти по – ниска от тази на възрастен човек.

Съществуват и лекарства, при които този метод не може да се прилага, тъй като разделени на части, препаратите губят терапевтичното си действие.

loading...

loading...

Comments

comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *